Filateli.info - Det är roligt samla frimärken
Startsida Artiklar Mässor & evene.. Klubbar Euro.postförv... 100 första Minnespost www Kontakt

De 100 första

Storbritannien - 6 maj 1840


Storbritannien

One Penny Black

Storbritannien var det land som var först med att utge frimärken. Det första frimärket har kommit att kallas One Penny Black på grund av dess färg och valören. Utgivningsdag var den 1 maj 1840 och började gälla 6 maj.

Idén med ett portomärke av papper att klistra på försändelsen, som bevis på att avgiften var erlagd, introducerades av Sir Rowland Hill i hans förslag 1837 till reformering av det brittiska postväsendet.

One Penny Black trycktes i ark om 240 märken med märkena i 12 kolumner och 20 rader. I de nedre hörnen på varje märke finns bokstäver som indikerar märkets plats i arket. Man kan därför säga att det finns 240 olika One Penny Black. Ingen bokstavskombination är värdefullare än någon annan.

Upplagan av One Penny Black var 68.158.080 . De flesta har förstås aldrig tagits tillvara eller har förstörts under åren. Men beräknas 2% fortfarande existera finns det sonorlikt fortfarande cirka 1,3 miljoner One Penny Black.

Överlevnadsgraden kan också vara högre, eftersom år 1840 var användningen av kuvert ovanligt. Man vek brevpapperet och förseglade med vax. Frimärket kom då att sparas om man sparade brevet, i stället för att kasta ett kuvert.

Stanley Gibbons katalog prissätter One Penny Black till £ 4000-5500 för ostämplade och £ 250-325 för stämplade.

Märkets kondition är givetvis helt avgörande för märkets värde. Ett märke av hög kvalité och breda marginaler är värt mera medan ett med skador eller inklipp i märkesbilden är värt mycket mindre. Kanske till och med närmast värdelöst. En One Penny Black i dålig kondition kan köpas för £ 8-10.

Publicerad: 2012-03-10

Luna-3Månens baksida 1959


John Lennons frimärksalbumJohn Lennons frimärkssamling


Solar ImoulseSchweiziskt frimärke hedrar jorden-runt flygning med soldrivet flygplan


tumbUdda sporter i söderhavet


fifa trofeFotbolls-VM 2014 frimärken


GibraltarFrimärke från Gibraltar slår världsrekord


Grymt sa grisen!

Vinterfiske i Lappland!!

Åk skidor i Kittelfjäll!

© 2011-24 www.filateli.info