Filateli.info - Det är roligt samla frimärken
Startsida Artiklar Frimärkets Dag Mässor & evene.. Klubbar Euro.postförv... 100 första Minnespost www Kontakt

De 100 första

Basel - kantonpost Schweiz - 1 juli 1845


Basel - kantonpost Schweiz

Baselduvan

Den 1 juli 1843 blev Basel den tredje frimärksutgivaren i Schweiz . Valören var 2½ rappen och var det enda frimärket som emitterades av Basel.

Frimärket, som ritats av arkitekten Melchior Berri , visar en vit relief duva med ett brev i näbben, och inskrift "Stadt POST Basel". Frimärksmotivet har gjort att det fått namnet Baselduvan (tyska: Basler Taube, franska: Colombe de Bâle).

Frimärket trycktes i tre färger: svart, blått och karmin, och är därmed det första flerfärgade frimärket i världen. Trycket var en kombination av relief- och boktryck, duvan präglades i det vita papperet. Totalt trycktes 41.480 Baselduvor.

Vid den här tiden fanns inget enhetligt postsystem för hela Schweiz . Varje kanton var ansvarig för sin egen postservice. Först den 1 Januari 1849 inrättandes ett schweizisk postsystem, som 1850 utgav frimärken för hela Schweiz.

Fram till dess hade, förutom Basel, kantonerna Zürich och Genève egna frimärken. Dessa, numera mycket sällsynta frimärken, hade giltighet i hela Schweiz fram till den 30 September 1854.

Baselduvans höga samlarvärde beror av dess sällsynthet och stora popularitet. Det tillhör tillsammans med Genèves Dubbelgenf och Zürich 4 och Zürich 6 de mest populära och efterfrågade frimärkena inom schweizisk filateli .

Publicerad: 2012-03-10
Frimärkets Dag 2018 arrangeras lördagen den 13 oktober 2018 på ett stort antal orter över hela landet. Det blir den 50:e som arrangeras sedan starten 1944. Lista över orterna.


Världens högst belägna postkontor


HistoriaFrimärken är historia


SlagugglaUgglor på svenska frimärken


vm innebandyLettlands populäraste frimärken 2016


Solar ImoulseSchweiziskt frimärke hedrar jorden-runt flygning med soldrivet flygplan


Kinas Gyllene ApaGrymt sa grisen!

Åk skidor i Kittelfjäll!

© 2011-18 www.filateli.info